top of page
IMG_8131.HEIC

Tikva Hoogeveen

Yes, het is zo ver!  

Eindelijk Tikva in Hoogeveen!

Nu hoor ik je al denken, 'wat is Tikva?'

Tikva is een vorm van bewegen en ontspannen om je mobiliteit te vergroten, je ademhaling te verbeteren en te zorgen voor een gezonde bloedcirculatie. Wij leven in een maatschappij waarin er veel van ons wordt verwacht. We moeten continu aanstaan er komt zoveel op ons af, de verwachting van ons zelf en anderen is vaak torenhoog en dan hebben we het nog niet eens over het tempo waarin we ons leven leven. Als je niet oppast wordt ons leven getekend door gehaastheid en continue stress. Hoe is dit bij jou?  

Al deze gehaastheid, deze stress zorgt ervoor dat er spanning in je lijf komt, je lichaam niet meer kan ontspannen waardoor de bloedcirculatie niet meer optimaal tot stand komt en gifstoffen, zoals melkzuren, niet meer goed afvoeren. En zo ontstaat er verkramping in je spieren. Ken je dat gevoel dat je schouders zo hard zijn als beton? Hoofdpijn, stijve spieren in je nek? Nou, dat is precies wat ik bedoel! 

En Tikva kan je hierbij helpen. Tijdens de Tikva les zorgen de stretch oefeningen ervoor dat de bloedcirculatie weer optimaal op gang komen. Dat de gifstoffen in je lichaam afgevoerd worden en dat je ademhaling wordt verbetert. Tijdens de Tikva les lees ik ook Bijbelteksten voor zodat niet alleen je lichaam tot rust komt, maar ook je gedachtes. Ons hoofd, onze gedachtes, gaan soms maar door en door. De Bijbel zegt het zelf zo mooi; "Het horen van Godswoord is als een medicijn voor het hart", spreuken 4:20-22.

Door de Tikva lessen komt je geest, ziel en lichaam tot rust, tot ontspanning zoals God dat voor jou bedoeld heeft.

Tikva praktisch

Benodigdheden

Kleding wat lekker zit, waar je je goed in kan bewegen, een fitnessmatje, een kussentje en een dekentje.

 

Locatie

H2O Hoogeveen, Brinkstraat 26.

Tijdstip

Op de dinsdagavond van 19.00-20.00 uur, donderdag van 20.00-21.00 uur en vrijdag van 10.00-11.00 uur.

Kosten

€ 12,50 per les, een strippenkaart voor 10 lessen kost € 85,-

Data

Juni               di 18, do 27, vr 28

Jul;                 di 2, do 11, vr 12, di 16

Augustus      vakantiestop

September  start op do 5 & vr 6 september

 

Opgeven of informatie aanvragen kan via het contactformulier of door een mailtje te sturen naar info@bloeidoorhem.nl   

Wil je meer lezen over Tikva? Bekijk dit artikel van EO:    https://www.eo.nl/artikel/tikva-een-vorm-van-bewegen-en-ontspannen-bij-god-1

Meest gestelde vragen over Tikva

Is Tikva Christelijke Yoga

Nee Tikva is geen yoga en ook geen vorm van christelijke yoga.
Tijdens de yogalessen voer je asanas uit, bewegingen die lichaam en geest met elkaar verbinden. Deze bewegingen vinden hun oorsprong, hun wortel, in oosterse religies. In de asanas worden onder andere mythologische verhalen uitgespeeld. Het doel van de asanas is om de doorstroming van de energie tot stand te brengen in ons lichaam.

Tijdens de Tikvales zijn wij hier niet mee bezig. De bewegingen die wij uitvoeren vinden hun oorsprong in de Bijbel en worden ondersteund door de oefeningen in de fysiotherapie. Het doel van Tikva is het stimuleren van een goede bloedcirculatie zodat je afvalstoffen in je lichaam afgevoerd worden. Daarnaast stimuleert Tikva ook de flexibiliteit en stabiliteit van je lichaam.

Yoga vindt zijn oorsprong, wortels, dus in oosterse religies. Tikva heeft zijn oorsprong, wortels, in de Bijbel.

Hoe is Tikva ontstaan?

Tikva is een bewegingsmethode die gemaakt is door een een groep christelijke sportinstructeurs en fysiotherapeuten. Een sportinstructrice kreeg door een ongeluk een whiplash en het advies van haar artsen was om yoga te gaan doen. Uit geloofsovertuiging wilde ze dit niet omdat yoga haaks staat op de Bijbel. Waarop ze samen met andere christelijke specialisten deze methode is gaan ontwikkelen. Aan de hand van Bijbelteksten en hun vakgerichte kennis hebben ze de oefeningen van Tikva geschreven. De muziek van Tikva is door een oudste in hun gemeente gecomponeerd. Alles hebben ze, en doen ze tot op de dag van vandaag, vanuit de Bijbel en in gebed om ervoor te zorgen dat de bron van Tikva zuiver is en zuiver blijft. Dat alleen God erdoor verhoogd wordt en niks en niemand anders.

Wat is het verschil tussen Tikva en Yoga

* De oorsprong van de bewegingen liggen beide in een andere bron. Bij yoga is dit oosterse religies, bij Tikva is dit de Bijbel.
* Tijdens de Tikva les vullen wij onze gedachtes met Bijbelteksten. Bij yoga is het de bedoeling dat we onze gedachtes    
   leegmaken. Nu hoor ik je misschien wel denken, waarom is dit nu een belangrijk punt? Dan wil ik je aanraden om Mattheüs
   12:43-45 te lezen waarom het belangrijk is om je gedachtes niet leeg te maken, maar juist te vullen met de dingen van God.
   Ook staat er in Mattheüs 11:28-30 dat Jezus Degene is die ons rust geeft. Dat wij Zijn juk op ons mogen nemen en van Hem
   mogen leren. Zijn juk is zacht en Zijn last is licht.
* Wist je dat het woord yoga 'juk' betekent? Als je yoga doet kies je dus om je onder het juk van yoga  te stellen.
   Bijzonder dat Jezus ons juist vraagt om ons onder Zijn juk te plaatsen, niet onder een ander juk. En dat is wat wij doen bij    
   Tikva, dan plaatsen we ons onder het juk van Jezus, komen we tot rust bij Hem.
 
bottom of page